Γιατί το κάνουμε;

6ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων 2022

Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Ιούνη 2022, Άλσος

Το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων (Ε.Φ.Β.Ι.) πραγματοποιείται στο Άλσος για 6η συνεχή χρονιά από το 2017. Το έναυσμα έδωσε η διοργάνωση του 10ου Βαλκανικού Αναρχικού Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο μέρος το 2016. Κάθε άνοιξη γίνεται κάλεσμα σε συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συντρόφισσες και συντρόφους για τον σχηματισμό της διοργανωτικής συνέλευσης του Ε.Φ.Β.Ι. Η συνέλευση λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της ισοτιμίας των μελών, της οριζοντιότητας και της συναινετικής λήψης αποφάσεων. Η διοργάνωση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δεν συνεργάζεται ή δέχεται χρηματοδότηση από θεσμικούς φορείς και ΜΚΟ, ούτε προωθεί τις δραστηριότητές της μέσω των ΜΜΕ (κυρίαρχων ή εναλλακτικών).

Αντιλαμβανόμαστε το Ε.Φ.Β.Ι. ως ένα εργαλείο διάχυσης του ανατρεπτικού λόγου και της ελευθεριακής κουλτούρας. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται συλλογικότητες της πόλης και πανελλαδικά να εκθέσουν το υλικό τους (βιβλία, μπροσούρες, περιοδικά, δίσκους, κόμικς, μπλούζες, κλπ), να γνωριστούμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Στις δύο μέρες που διαρκεί το Ε.Φ.Β.Ι. διοργανώνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Αντιμετωπίζουμε το Ε.Φ.Β.Ι. ως μια μαζική, ανοιχτή διαδικασία προώθησης της γνώσης, του προβληματισμού, του διαλόγου, της ζύμωσης, της κριτικής, αλλά και της αντιπαράθεσης πάνω σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, τα ζούμε καθημερινά και προβληματιζόμαστε για αυτά. Έχουμε επιλέξει συνειδητά το Ε.Φ.Β.Ι. να πραγματοποιείται στο Άλσος στο πλαίσιο ανοίγματος στη γειτονιά και επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων. Οι δημόσιοι χώροι για εμάς σημαίνουν έναν κοινό τόπο που ανήκει σε όλους και όλες μας. Εκεί ζούμε, κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε από παιδιά και ερωτευόμαστε. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, την ίδια μας την ύπαρξη, χωρίς άδεια από τις δημοτικές αρχές, χωρίς αστυνομική επιτήρηση/κατοχή.

Οι πρωτοφανείς κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων δυόμιση ετών προσδίδουν στο Ε.Φ.Β.Ι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μέσα στο χρονικό αυτό πλαίσιο υπήρξαμε αποδέκτ(ρι)ες υγειονομικού παροξυσμού και τρομοκράτησης περί covid. Κληθήκαμε να περιορίσουμε τις ανθρώπινες επαφές, να ξεχάσουμε τις αγκαλιές και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με φατσούλες μέσω των social media. Παράλληλα, βομβαρδιζόμασταν καθημερινά από νούμερα κρουσμάτων και θανάτων, από νέα μέτρα, αλλά και από το δόγμα περί κοινωνικής ανευθυνότητας. Η κρατική προπαγάνδα οδήγησε στην πειθάρχηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση που ζήσαμε μάς έχει αφήσει κατάλοιπα, όπως την απόσταση μεταξύ μας και την αποξένωση των σχέσεων. Εκφάνσεις αυτής της αποξένωσης αντιμετωπίσαμε στους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους μέσω της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Σε πείσμα των καιρών, παρά τις απαγορεύσεις αποφασίσαμε να διοργανωθούν τα προηγούμενα φεστιβάλ, σπάζοντας τον φόβο, τις κρατικές προσταγές και την αποξένωση.

Στο σήμερα δεν έχουμε μόνο να αντιπαλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα κατάλοιπα και το ψυχολογικό αποτύπωμα της covid εποχής. Ο πόλεμος με τον «αόρατο εχθρό» όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά αποτελεί προετοιμασία για πόλεμο με πραγματικές οβίδες. Από την πλευρά μας, προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση των αναγκών ενάντια στις ατομικές λύσεις, τη συλλογική αυτομόρφωση ενάντια στην πληροφόρηση, τον διάλογο ενάντια στους μονολόγους μπροστά από μια οθόνη, την προσωπική επαφή ενάντια στην ψηφιακή, την αυτοοργάνωση ενάντια στις μεσολαβήσεις, την αντίσταση ενάντια στις προσταγές.

Με δίψα για ζωή, σας καλούμε στο 6ο Ε.Φ.Β.Ι.!

libo-i.gr