ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/07/21
18:00 Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση
«Ο Μεγάλος Εγκλεισμός – το πείραμα της Ομάδας Πληροφόρησης για τις Φυλακές», Michel Foucault
εκδόσεις Λησταρχαίοι, 2019
Παρουσίαση από το Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων
____________
Το 1971, με αφορμή τις απεργίες πείνας των φυλακισμένων μελών της απαγορευμένης οργάνωσης Προλεταριακή Αριστερά και την επικείμενη δίκη τους, ο MichelFoucault ιδρύει, μαζί με άλλους διανοούμενους, την Ομάδα Πληροφόρησης για τις Φυλακές. Στόχος της ομάδας ήταν να πάρουν το λόγο οι κρατούμενοι αλλά και να κινητοποιηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες διανοούμενων.
Ο Μεγάλος Εγκλεισμός συγκεντρώνει όλα τα κείμενα (μανιφέστα, άρθρα, επιστολές, συνεντεύξεις) του MichelFoucault που σχετίζονται με τη συμμετοχή του στην Ομάδα Πληροφόρησης για τις Φυλακές και στο κίνημα των γαλλικών φυλακών που συγκλόνισε τριάντα πέντε φυλακές το χειμώνα του 1971 – 1972. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα (1971 – 1974) και αναφέρονται στα προβλήματα της καθημερινής ζωής στη φυλακή, τις σχέσεις ποινικών και πολιτικών κρατουμένων, καθώς και στο ρόλο των αριστερών οργανώσεων και των στρατευμένων αριστερών διανοούμενων στο κίνημα των φυλακών. Κι ακόμη, συμπυκνώνουν πολλές από τις αναλύσεις τουFoucault για το ρόλο της φυλακής στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, όπως την ιστορικότητα του θεσμού, τη γενίκευση της κάθειρξης ως μορφής ποινής, τη σχέση της με άλλες εκδοχές εγκλεισμού -σχολείο, εργοστάσιο, νοσοκομείο, ψυχιατρείο- και τη σύγχυση ανάμεσα στις λειτουργίες της τιμωρίας και του σωφρονισμού.
19:30 Εκδήλωση – Συζήτηση
«Συλλογικές αντιστάσεις και μέσα αγώνα ενάντια στον πόλεμο του κράτους απέναντι στους φοιτητ(ρι)ές»
Εισήγηση από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Επανοικειοποίησης Πανεπιστημίου
____________
Μία παρουσίαση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και του αντίκτυπου που έχει στα φοιτητικά δικαιώματα, τις ανάγκες και τις ελευθερίες καθώς και οι κινήσεις που έγιναν από την φοιτητική κοινότητα ενάντια σ’ αυτόν, συνδεόμενες άμεσα με τις αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια.
21:00 Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση
«1821 – Ιστορικά ζητήματα στις απαρχές του ελληνικού κρατικού & καπιταλιστικού σχηματισμού»
εκδόσεις περιοδικό TRAVERSO ANTIFA, 2021
Εισήγηση από το Πρότζεκτ*21- αυτόνομη ομάδα έρευνας και αυτομόρφωσης
project21athens.wordpress.com
____________
200 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της εξέγερσης των Ρωμιών υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενάντια στην εντολή του Σουλτάνου, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Τί συνέβη στο Μοριά την άνοιξη του 1821 και τί είχε προηγηθεί στην ευρύτερη Μεσόγειο και βαλκανική; Τί ήταν η Φιλική Εταιρία και πως ακριβώς συγκροτήθηκαν οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε εθνική αστική τάξη; Πως ξεκίνησε ο καπιταλισμός στα μέρη μας και τί σόι κράτος παρέδωσε στην ιστορία η ελληνική επανάσταση; Τί πίστευαν για όλα αυτά οι κομμουνιστές του Μεσοπολέμου και γιατί, τελικά, μας αφορούν όλα αυτά και σήμερα;
Μια στρατευμένη ιστορική ματιά στη γενεαλογία του παρόντος.
ΣΑΒΒΑΤΟ 03/07/21
19:00 Εκδήλωση – Συζήτηση
«Υπηρεσίες “Υγείας” την εποχή της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας: Φτηνό, πειθαρχικό και do-it-yourself φιξάρισμα ή πεδίο αγώνα;»
Εισήγηση από τη Συνέλευση ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα
againstbiopowerandconfinement.noblogs.org
____________
Κηρύσσοντας, «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με τους δικούς του όρους, το καπιταλιστικό κράτος έγκαιρα, και δυστυχώς αποτελεσματικά, εστίασε από την πρώτη στιγμή τη στρατηγική του σε 5 σημεία:
1) Στην παρουσίαση της πανδημίας ως ενός καθαρά υγιειονομικού ζήτηματος·
2) Στην εκ νέου οριοθέτηση του ποιος έχει τη δικαιοδοσία να ορίζει το περιεχόμενο των εννοιών της «ασθένειας» και της «υγείας»·
3) Στην επιβολή του δικού του ορισμού για το τι πρέπει να θεωρείται «ουσιαστική» εργασία, «ουσιαστική» κοινωνική δραστηριότητα σε μια καπιταλιστική κοινωνία σε «κατάσταση εξαίρεσης» – και συνακόλουθα πώς θα πρέπει αυτή να αμοίβεται σύμφωνα με την «αντοχή» της τσέπης των αφεντικών·
4) Στον καθορισμό των επιτρεπτών ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών·
5) Στην αραίωση των συναντήσεων στον δημόσιο χώρο και στον εξωστρακισμό της δημόσιας διαμάχης στην εικονική σφαίρα του διαδικτύου.
Η τακτική που εμείς ακολουθήσαμε από τον Μάρτη του 2020 και μετά κινήθηκε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της συστηματικής δηλαδή υπονόμευσης του λοκντάουν, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της στρατηγικής του κεφαλαίου στα πεδία της υγείας, των μισθών και της πειθάρχησης στην εκπαίδευση, τους χώρους εργασίας και τους δημόσιους χώρους. Συνειδητοποιώντας από την πρώτη στιγμή, μέσα στον ταξικό αγώνα, μέσα στον κοινωνικό ανταγωνισμό, ότι η πανδημία, το κράτος και εμείς (ως εργασιακή δύναμη) είμαστε όλα συνθετικά και ταυτόχρονα αντιθετικά στοιχεία της ίδιας κοινωνικής μορφής σε κρίση, δε θα μπορούσαμε να περιοριστούμε, όλον αυτόν τον χρόνο που δραστηριοποιούμαστε, σε μια συντεχνιακή/συνδικαλιστική λογική αγώνα. Για αυτό βάλαμε μπροστά –ευτυχώς όχι μόνες μας– όλες τις απαραίτητες διεκδικήσεις μείωσης του χρόνου εργασίας και αύξησης του άμεσου και έμμεσου μισθού (μεταξύ άλλων βλ. αύξηση των αναπαραγωγικών δαπανών για την υγεία, υπό τον άμεσο έλεγχό μας), μέσα σε ένα πλαίσιο επίθεσης σε όλες τις κανονικοποιήσεις, τους διαχωρισμούς και τις πραγματικές αφαιρέσεις που προωθεί η καπιταλιστική βιοεξουσία.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται!
21:30 παρουσίαση θεματικού ημερολογίου
«Μια άλλη ματιά στην ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων: από την έναρξη του πολέμου στις 28 Οκτώβρη 1940 μέχρι και τη Συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945»
Η παρουσίαση θα γίνει από μέλη της συντακτικής ομάδας του ημερολογίου.
«Σε αυτό το ημερολόγιο πραγματευόμαστε την περίοδο 1940-1945. Η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή «σε πρώτο πλάνο» γεύονται τους καρπούς του πολέμου· τους πικρούς του θανάτου, της πείνας, της εξαθλίωσης, του δωσιλογισμού, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων, αλλά και τους γλυκούς της Αντίστασης, της αλληλεγγύης, της χειραφέτησης, της επανάστασης (…) Χωρίς να πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι η εικόνα που προσφέρουμε είναι εξαντλητική και η μοναδική, πιστεύουμε ότι είναι αρκετά αντιπροσωπευτική και “παρδαλή”, στις αποχρώσεις πάντα της ιστορίας των υποτελών τάξεων, των αγώνων και των αγωνιών των εκμεταλλευόμενων και των κυριαρχούμενων αυτής της πόλης…»
Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Ιωαννίνων, 2021
akoixi.espivblogs.net