Ιούλιος 2020

Παρασκευή 03/07/20

18:30 Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση

«Οι Τόποι της Γέννας: Ιατρικοποίηση, Τελετουργία και Μητρική Υποκειμενικότητα»

εκδόσεις FUTURA, 2017

futurabooks.wordpress.com

Παρουσίαση από τη συγγραφέα Μυρτώ Χρονάκη

Ο τοκετός είναι ένα έντονα κοινωνικό όπως και χωρικό φαινόμενο, παντού και πάντοτε πολιτισμικά και τοπικά προσδιορισμένο. Η κοινωνική φύση της φροντίδας της αναπαραγωγής έχει μελετηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες από την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, το φεμινιστικό κίνημα, και από τη μαιευτική και την ιατρική επιστήμη. Αντίθετα, η αλληλεπίδραση των διαδικασιών του τοκετού και της διαχείρισής του με το περιβάλλον στο οποίο συμβαίνει, αν και αναγνωρίζεται ως σημαντική τα τελευταία χρόνια, είναι προς το παρόν μόνο περιφερειακή.
Το βιβλίο εστιάζει σε αυτό ακριβώς το θέμα. Αφορά τόσο τον ίδιο τον χώρο του τοκετού όσο και την αλληλεπίδρασή του με τη γέννα και τη φροντίδα της, μετατοπίζοντας την οπτική από τον χρόνο στον χώρο, από τον τρόπο στον τόπο. Βασίζεται σε μια διεπιστημονική επισκόπηση στοιχείων από τις επιστήμες του χώρου, την αρχιτεκτονική θεωρία και τη γεωγραφία, όπως και από την ιατρική, τη μαιευτική, την κοινωνιολογική και την ανθρωπολογική βιβλιογραφία για να αναλύσει τα δεδομένα της έρευνας πεδίου σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας.
Η μελέτη επιχειρεί να εντοπίσει, να αναλύσει και να αποσαφηνίσει τους τρόπους με τους οποίους ο υλικός και συμβολικός χώρος αλληλεπιδρά με το γυναικείο σώμα, με τις μαιευτικές πρακτικές και με τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από τη φύση, τη γνώση, την επιστήμη, την τεχνολογία και το φύλο, για να καθορίσει την πορεία και την έκβαση της γέννας, την εμπειρία της μητέρας και της σχέσης της με το μωρό, και τη συγκρότηση της νέας της μητρικής υποκειμενικότητας.
Η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης χώρου και κοινωνίας στο πιο κρίσιμο σημείο της αναπαραγωγής, τη γέννα, όπως καταγράφεται στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αλλαγών, αποτελεί μια επείγουσα ανάγκη. Τόσο η επιστημονική μελέτη, όσο και η διατύπωση προτάσεων για νέους χώρους και νέες πρακτικές, μπορούν να συμβάλλουν στη συγκρότηση νέων εννοιολογήσεων για τη γέννα και τη μητρική υποκειμενικότητα, επαναπροσδιορίζοντας τελικά τη σχέση μας με τη φύση, την τεχνολογία και την επιστήμη.

____________

20:00 Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση

«Στην Καρδιά της Κόλασης. Ντοκουμέντο γραμμένο από έναν Ζοντερκομάντο του Άουσβιτς – 1944», Ζάλμαν Γκραντόβσκι

εκδόσεις Kαμιονέτα, 2020

Παρουσίαση από τον μεταφραστή Φίλιππα Κυρίτση

«Στις περιοχές των κρεµατορίων ΙΙΙ και ΙV υπάρχει επίσης λίγη στάχτη. Εκεί κονιορτοποιούνταν αµέσως και µεταφέρονταν στον Βιστούλα, καθώς όλη η περιοχή είχε οριστεί για «φλεγόµενες γέφυρες!!!». Το σηµειωµατάριο και άλλα γραπτά είχαν τοποθετηθεί στους λάκκους, ποτισµένους µε αίµα, ανάµεσα σε κόκκαλα και κοµµάτια σάρκας που δεν καιγόταν πάντα τελείως, όπως µπορούσες να διαπιστώσεις από τη µυρουδιά…

Αγαπητέ που θα το βρεις αυτό, ψάξε παντού, σε κάθε κοµµάτι του εδάφους. Θαµµένα σε αυτό βρίσκονται ντουζίνες από έγγραφα -δικά µου και άλλων- που ρίχνουν φως σε όλα αυτά που συνέβησαν εδώ. Πάρα πολλά δόντια είναι θαµµένα εδώ. Εµείς οι εργάτες του Ζοντερκοµάντο σκόπιµα σκορπίσαµε όσα περισσότερα µπορούσαµε σε όλη την περιοχή, έτσι ώστε ο κόσµος να βρει πραγµατικά ίχνη των εκατοµµυρίων που δολοφονήθηκαν εδώ. Εµείς οι ίδιοι έχουµε ήδη χάσει την ελπίδα ότι θα ζήσουµε µέχρι την απελευθέρωση…»

____________

21:30 Εκδήλωση – Συζήτηση

«4 Μήνες Κρατικής, και όχι μόνο, Επίθεσης | 4 Μήνες Αγώνες Μεταναστ(ρι)ών»

Εισήγηση από την ανοιχτή συνέλευση Stop War On Migrants (Θεσ/νίκη), 2020

Από το ασφυκτικό κλίμα εθνικής ομοψυχίας στα γεγονότα του Έβρο, έως την προβολή της απειλής του κορωνοϊού στον μεταναστευτικό πληθυσμό και την εργαλειοποίηση της πανδημίας για τη γενίκευση του καθεστώτος εγκλεισμού και πλήρους αποκλεισμού των μεταναστ(ρι)ών… όσοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν δε σταματούν να αγωνίζονται!

____________

+++ συλλογική κουζίνα από Covid-19 Ιωάννινα: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης & αλληλοβοήθειας

+++ after bar

____________

Σάββατο 04/07/20

18:30 Εκδήλωση – Συζήτηση

«Περιβαλλοντικοί Αγώνες Ενάντια στους Ενεργειακούς Σχεδιασμούς»

Εισηγήσεις από:

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛ.ΠΕ. (Θεσ/νίκη)

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις Εξορύξεις Πετρελαίου (Γιάννινα)

____________

20:00 Εκδήλωση – Συζήτηση

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

«Η κρατική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Καπιταλισμός, ένα σύστημα που νοσεί»

Eισήγηση από τη Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά (Θεσ/νίκη)

«Επιβάλλοντας τη νέα κοινωνικότητα: Υγιεινιστική τρομοκρατία, κρατικές προσταγές και κοινωνικά πράσσειν άλογα»

Εισήγηση από την ομάδα εργασίας CoronaGang (Γιάννινα)

____________

+++ after live

http://unshapedahead.com/